Dlaczego Eskimosi nie chorują na serce

Naukowcy, badając populację Eskimosów żyjących na Grenlandii byli zdumieni faktem, że społeczeństwo to niemal w ogóle nie zna chorób naczyniowo – sercowych. Po dokładnych badaniach okazało się, że w diecie Eskimosów głównie znajdują się ryby i owoce morza. Ich organizm otrzymuje więc mało węglowodanów, natomiast dużo białka i tłuszczów. Ale ludzie żyjący na innych kontynentach też spożywają produkty bogate w białko i tłuszcz. Sekret tkwi w tym, że Eskimosi głównie spożywają ryby i owoce morza. Olej rybny zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, których substancje regulują pracę układu krążenia, systemu immunologicznego i gospodarkę tłuszczową. Obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz powstrzymują agregację płytek krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i zawału serca. Eskimosi spożywają około 10 razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż Amerykanie i Europejczycy. Z badań przeprowadzonych przez naukowców wynika, że Omega 3 powstrzymuje rozwój nowotworu piersi oraz zapobiega rozwojowi raka jelita grubego. Tłuszcze te pomagają również zachować dobrą koncentrację i pamięć do późnego wieku , oraz wzmacniają odporność organizmu. Może więc przed jesiennymi chłodami warto zaopatrzyć się w ten suplement?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>