Koniak

Trunek, jakim jest koniak zwykle jest łączony z bardzo wysokimi sferami. Ten oryginalny koniak wywodzi się z Francji, czyli z miejscowości Cognac. To inna nazwa wina, którą produkuje się z winogron. Jednakże zanim z takiego wina powstanie koniak musi przejść podwójne destylacje. Tuż po destylacji taki koniak zaczyna dojrzewać. Odbywa się to wszystko w specjalnych do tego beczkach, najlepiej z jednego, bądź dwóch gatunków dębu. Oczywiście tutaj ważne jest, aby taki dąb był nie tylko zdrowy, ale i miał co najmniej 100 lat. Kiedy trunek ten dojrzeje miesza je szef danej piwnicy i w taki sposób powstaje oryginalny koniak. Aby ustalić, ile koniak leżakował i dojrzewał można użyć oznaczeń, które zwykle znajdują się na butelce. Jeżeli widzimy napis V.S oznacza to, że koniak leżakował 2 lata. V,S.O.P- koniak leżakował cztery lata, a napis X.O- 4- 6 lat. Koniak zwykle wypija się tuż po obiedzie, czy też kolacji. Tego trunku nie trzeba ogrzewać, jeśli w budynku panuje temperatura 18 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>